ΑΚΟΥΣΑΤΕ! ΑΚΟΥΣΑΤΕ!


Τα νέα μας:

ΣΑΒΒΑΤΟ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το ιστολόγιο έχει ολοκληρώσει τον κύκλο λειτουργίας του και που κράτησε από το Σεπτέμβριο του 2013 ως τον Ιούνιο του 2014.
ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014....

Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκίνησε. Μα αυτή τη φορά δεν είμαστε μαζί. Μια άλλη δασκάλα, η αγαπητή κ. Βάσω, είναι η δασκάλα της τάξης σας. Κι εκείνη θα σας λέει τι και τι έχετε να διαβάσετε στο σπίτι. Από μένα πολλές ευχές σε όλους σας για ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ!!!!!!!!

25 Σεπ 2013

Ποια τετράδια και υλικά χρησιμοποιούμε αυτή την περίοδο


ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ:  

2 τετράδια αντιγραφής

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να εντοπίσετε το βιβλίο δασκάλου για το μάθημα της Γλώσσας της Πρώτης Δημοτικού.

http://www.pi-schools.gr/books/dimotiko/

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρονται σε αυτό (και συγκεκριμένα στη σελίδα 19) τα παιδιά εξασκούνται στην αντιγραφή. Αρχικά αντιγράφει λέξεις, αργότερα ολόκληρες προτάσεις ή και μικρά κείμενα.

Για το σκοπό αυτό καλό είναι τα παιδιά να διαθέτουν δύο τετράδια αντιγραφής, ένα που το παίρνουν στο σπίτι και γράφουν την αντιγραφή που όρισε η δασκάλα, και ένα που μένει στο σχολείο για να ετοιμάσει η δασκάλα την εργασία της επόμενης μέρας. Λόγω της ηλικίας των παιδιών συνήθως για τετράδια αντιγραφής επιλέγονται κάποια με διαφορετικό χρώμα εξωφύλλου, πχ ένα πράσινο και ένα κίτρινο. Έτσι η συνεννόηση με τα παιδιά γίνεται εύκολα, καθώς η δασκάλα ζητάει να της δώσουν το πράσινο τετράδιο για να ελέγξει την εργασία τους και τους μοιράζει το κίτρινο. Και την άλλη μέρα το αντίστροφο, τα παιδιά δίνουν στη δασκάλα το κίτρινο και παραλαμβάνουν για το σπίτι το πράσινο. Φυσικά δεν είναι υποχρεωτικό το χρώμα εξωφύλλου, αρκεί το παιδί να μπορεί να διακρίνει τα τετράδια αντιγραφής ή και να τοποθετήσουν οι γονείς κάποιο ευδιάκριτο σημαδάκι στο κάθε τετράδιο.

Τα τετράδια αυτά καλό είναι να μην έχουν πολλά φύλλα και να είναι μικρού μεγέθους ώστε να μην προσθέτουν μεγάλο βάρος στη σχολική τσάντα. Συνήθως λοιπόν είναι τετράδια 50φυλλα, μεγέθους 17Χ25 ριγέ  και που διαθέτουν περιθώριο και δεξιά και αριστερά.

Οι γονείς φροντίζουν να συμπληρώσουν το όνομα του παιδιού στην ετικέτα καθώς και τη λέξη: ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ.

Στα τετράδιά τους τα παιδιά γράφουν πάντα με μολύβι και αν χρειαστεί να ζωγραφίσουν χρησιμοποιούν ξυλομπογιές. Κατάλληλο μολύβι είναι ένα απλό ξύλινο μολύβι 2Β.

Βοηθούμε το παιδί μας στο σπίτι να εξασκηθεί και στο ξύσιμο του μολυβιού, δεξιότητα που θα έπρεπε κανονικά να γνωρίζει από το νηπιαγωγείο. Το ίδιο κάνουν και για τη σβηστήρα.

τετράδιο ορθογραφίας

Ένα μικρό επίσης τετράδιο θα χρησιμοποιηθεί σε λίγο καιρό για να γράφουν τα παιδιά την ορθογραφία τους. Δε μας ενδιαφέρει καθόλου τι εξώφυλλο θα έχει. Τα τετράδια αυτά μένουν στο σχολείο και το μόνο που έχει να κάνει ο γονιός είναι να συμπληρώσει στην ετικέτα το όνομα του παιδιού και πως είναι τετράδιο ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Ένα μικρό τετράδιο με τετραγωνάκια για να μπορεί μέσα σε αυτά να γράφει το παιδί αριθμούς. Δε μας ενδιαφέρει καθόλου το εξώφυλλο, έτσι κι αλλιώς αυτό το τετράδιο τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα να το ξεχωρίζουν καθώς αντί για γραμμές έχει τετραγωνάκια.

Λίγα ανταλλακτικά φύλλα ντοσιέ μεγέθους 17Χ25 με μικρό περιθώριο δεξιά και αριστερά (να μην είναι δηλαδή τύπου έκθεσης και που διαθέτουν ένα μεγάλο περιθώριο από τη μια μόνο πλευρά της σελίδας.)

Τετράδιο πρόχειρο για να γράφει εκεί το παιδί ό,τι εκείνο θέλει ή σημειώσεις για τα άλλα μαθήματα (πχ για τη Μελέτη Περιβάλλοντος). Δε μας ενδιαφέρει ούτε το μέγεθος ούτε το εξώφυλλο. Μπορεί επίσης να είναι σπιράλ. Σίγουρα όμως τα φύλλα του πρέπει να είναι ριγέ.

 Κάποιες σχολικές εργασίας απαιτούν ψαλιδάκι. Προσοχή όμως. Το ψαλιδάκι που θα έχουν τα παιδιά να είναι για χειροτεχνία, δηλαδή με στρογγυλές τις μπροστινές του άκρες και όχι μυτερές.

Κάποια κόλλα για χαρτιά ή και σωληνάριο με κόλλα στιγμής (για χαρτόνια και άλλα υλικά, πχ όσπρια κλπ). (Βοηθάμε  το παιδί μας να μάθει να κλείνει καλά το καπάκι της κόλλας.)

Χρώματα: Οι ξυλομπογιές και οι μαρκαδόροι με χοντρή μύτη χρειάζονται συχνά σε σχολικές εργασίες της πρώτης δημοτικού. Οι ξυλομπογιές χρησιμοποιούνται στα τετράδια και στα βιβλία, οι μαρκαδόροι στις φωτοτυπίες.

______________________

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κρίθηκε απαραίτητη αυτή η αναφορά καθώς αφενός δε δόθηκε φωτοτυπία με σχολική λίστα και αφετέρου πολλοί γονείς ρωτάνε καθημερινά τι και τι χρειάζεται το παιδί τους για τη σχολική του εργασία. Σε καμία περίπτωση όσα αναφέρθηκαν δεν πρέπει να θεωρηθούν ως λίστα απαραίτητων υλικών. Οι γονείς ελεύθερα θα επιλέξουν τι και τι θα πάρουν για το παιδί τους και εμείς θα προσπαθήσουμε με όποιο υλικό και αν διαθέτουν οι μαθητές να κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο την εργασία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου